Vijf eurokritische partijen, waaronder het Vlaams Belang en het Franse FN, werken aan een eigen fractie in het Europees Parlement

Vijf eurokritische partijen, waaronder het Vlaams Belang en het Franse FN, werken aan een eigen fractie in het Europees Parlement. Ze hebben er alle vertrouwen in, zeiden ze op een persconferentie die doorging op 29/05.

De persconferentie van Marine Le Pen van het Front National met haar bondgenoten was aangekondigd. Maar wie die bondgenoten waren, was nog niet meegedeeld. Naast het Front National is dat het Vlaams Belang, de Nederlandse PVV van Geert Wilders, de Oostenrijkse FPÖ en de Italiaanse Lega Nord.

Voor een fractie moeten ze hun alliantie nog met partijen uit minstens twee andere landen aanvullen om aan alle voorwaarden te voldoen. Een fractie moet minstens 25 europarlementsleden uit zeven lidstaten tellen. Met de 24 zetels die het FN in Frankrijk veroverden is dat laatste geen probleem.

‘We praten nog met veel andere partijen en we hebben er alle vertrouwen in dat dit zal lukken’, zei Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans. ‘Anders zouden we hier vandaag ook niet zo stoer zitten.’

Le Pen en haar medestanders – die samen de solide basis vormen van de te bouwen fractie – laten niets los met welke partijen er gesprekken worden gevoerd. ‘Onderhandelingen hebben discretie nodig’, zei Le Pen. De Zweden-Democraten worden genoemd, maar dat wilde Le Pen niet bevestigen. Samenwerking met het Hongaarse Jobbik en het Bulgaarse Ataka is in ieder geval uitgesloten. 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...