Anke Van dermeersch, Vlaams Belang

Stad betaalt jaarlijks 25 miljoen voor zwerfafval

Vlaams Belang gemeenteraadslid Anke Van dermeersch
brengt onthutsende cijfers aan het licht!

 

Het opruimen van sluikstorten en zwerfafval kost de stad jaarlijks ruim 25 miljoen euro. Het voorbije jaar zat het opgehaalde volume met 7.909 ton opnieuw in de lift tegenover 7.574 ton in 2011. In 2008 werd er nog 8.540 ton afval opgehaald.

De stad betaalt voor het opruimen van sluikstorten jaarlijks gemiddeld 2,8 miljoen euro. Daarin zitten de personeelskosten, het wagen- en machinepark en de verwerking. Voor de voorbije vijf jaar kostte dit samen ruim 14 miljoen euro. Vooral de wijken Antwerpen-Noord, Kiel, Luchtbal, de studentenbuurt en het Dokske in Merksem zijn een probleem.

De kostprijs van het ophalen van zwerfvuil is nog hoger. Hiervoor betaalt de stad jaarlijks gemiddeld bijna 22,5 miljoen met de loonkosten van 471 voltijdse krachten, de investeringskost voor 55 veegmachines en de verwerkingskosten. Hier luidde het kostenplaatje na vijf jaar 112.261.344 euro. Antwerpen-Noord steekt met kop en schouders boven de andere wijken uit.

De cijfers zijn meegedeeld aan het college op vraag van VB-gemeenteraadslid Anke Van dermeersch. Die pleit ervoor recidivisten die drie keer betrapt worden strafrechtelijk te laten vervolgen. Sociale huurders die sluikstorten dienen opgezegd te worden.

‘Alleen door bijkomende kordate maatregelen kan deze plaag een halt toegeroepen worden’, vindt Van dermeesch.

Bron: Nieuwsblad 28/06/13
sca

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...