Sluitingen moskeeen, ambtelijke schrapping Syrie-strijders: too little, too late.

Filip Dewinter: Extremistische moskeeen moeten worden gesloten.
Syrie-strijders moeten bij thuiskomst vervolgd worden op basis van de huurlingenwetgeving.

Sluitingen moskeeen, ambtelijke schrapping Syrie-strijders: too little, too late.

 

Filip Dewinter: Extremistische moskeeen moeten worden gesloten. Syrie-strijders moeten bij thuiskomst vervolgd worden op basis van de huurlingenwetgeving.

 

Vandaag wordt bekend gemaakt dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (eindelijk) overgaat tot de intrekking van de erkenning  van enkele extremistische moskeeën, zodat zij niet langer gesubsidieerd kunnen worden met Vlaams belastinggeld. Opvallend is dat dit gebeurt nauwelijks enkele weken na een interpellatie van Filip Dewinter (28 mei 2013), waarin hij de subsidiëring van extremistische moskeeën aanklaagde. Tegen één van de geviseerde moskeeën – de moskee Assounah in Waregem ­– had het Vlaams Belang overigens reeds betoogd bij de opening van die moskee. Over de andere moskee waarvan nu de erkenning wordt in getrokken stelde Filip Dewinter in het Vlaams Parlement op 17 april reeds dat ze jihadi’s ronselde om in Syrië te gaan vechten.

Eveneens opvallend is dat een dag nadat Filip Dewinter naar aanleiding van zijn Syrië-bezoek maatregelen eiste tegen terugkerende Syrië-jihadi’s Antwerps burgemeester de ambtelijke schrapping van de Syrië-jihadi’s aankondigt.

Filip Dewinter reageert: “Het Vlaams Belang stelt vast dat het beleid van de N-VA tegenwoordig blijkbaar volledig afgestemd wordt op de voorstellen van het Vlaams Belang. Telkens het Vlaams Belang een situatie aanklaagt of een voorstel doet, neemt de N-VA één of andere symbolische beleidsmaatregel. Dit toont aan dat het oppositiewerk van het Vlaams Belang loont en dat onze partij op een efficiënte manier druk op de ketel weet te zetten.”

Anderzijds is Filip Dewinter van oordeel dat de genomen maatregelen “too little, too late” zijn:  “Helaas zijn de genomen maatregelen slechts symboolmaatregelen en niet meer dan een pleister op een houten been. De erkenning van twee extreme moskeeën wordt ingetrokken, maar deze moskeeën kunnen (ook zonder overheidssubsidies) hun jihadistische boodschap zonder enig beletsel blijven verkondigen. De betreffende moskeeën worden immers niet gesloten. Bovendien worden er nog een hele reeks andere extreme moskeeën in Vlaanderen erkend en gefinancierd met Vlaams belastinggeld. Zelfs twee moskeeën die eigendom zijn van de fundamentalistische moslimorganisatie Milli Görüs. Het Vlaams Belang eist de sluiting van alle extremistische moskeeën.

Ook de aangekondigde maatregel van de Antwerpse burgemeester met betrekking tot de ambtelijke schrapping van Syrië-strijders heeft in de praktijk helaas niet zoveel om het lijf. Nog maar gisteren maakte minister van Justitie Turtelboom in de senaat, op een vraag van senator Anke Van dermeersch, bekend dat nauwelijks drie van de negen teruggekeerde Syrië-jihadisten aangehouden zijn en dat de zes anderen vrij in dit land kunnen rondlopen. Het Vlaams Belang wil dat de federale regering en de Vlaamse regering eindelijk kordate initiatieven nemen in het belang van onze veiligheid. Het Vlaams Belang wil dat de teruggekeerde Syrië-jihadisten aangehouden worden en berecht worden op basis van de huurlingenwetgeving.”

 

 

 

Wim Van Osselaer
Perswoordvoerder

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...