”Ook al zijn we voor, we stemmen tegen”

* Onverdoofd slachten overal verbieden, zoals Hermes Sanctorum (Groen) voorstelt? N-VA is voor, maar gaat toch tegen stemmen. Ook de andere partijen durven niet meteen pro te stemmen.

N-VA: schrik van crisis

”Wij zijn voor, maar hierover een grote crisis uitlokken in de Vlaamse regering, lijkt ons geen goed idee”, zegt Vlaams fractieleider Matthias Diependaele. “We hebben de meerderheid al proberen warm te maken voor een totaalverbod, maar dat is niet gelukt. Met een verbod op tijdelijke slachtvloeren hebben we al een grote stap gezet.” Voorzitter De Wever reageert niet.

CD&V: tegen

”Wij zijn geen voorstander. Dat gaat volledig voorbij aan de rechten van minderheidsgroepen”, zegt parlementslid Sonja Claes. “Mocht N-VA dit er toch door stemmen met steun van de oppositie, zorgt dat zeker voor problemen in de meerderheid. Zo’n verbod staat trouwens niet in het regeerakkoord.” Voorzitter Beke reageert niet.

Open Vld: weet het niet

”Langs de ene kant kennen we de vrijheid van religie. Langs de andere kant zijn er de dierenrechten”, zegt Vlaams fractieleider Bart Somers. “We zullen ons daarover beraden.” Voorzitster Rutten reageert niet.

Sp.a: geen overhaaste beslissing

”Wij zijn voor een totaalverbod op onverdoofd slachten, maar eerst moet er wel een brede dialoog over komen in de maatschappij”, zegt sp.a-voorzitter John Crombez. “Wij dringen ook aan op een overgangsperiode. Het kan niet de bedoeling zijn dat er door een slecht verbod meer geslacht wordt in achterkamertjes.”

Groen: zoekt draagvlak

 

”Onze partij streeft naar een totaalverbod. Maar dat dwing je niet eenzijdig af, zoals Hermes met zijn démarche probeert”, zegt Vlaams fractieleider Bjorn Rzoska. “We gaan pas voor stemmen eens het draagvlak groot genoeg is. Wanneer dat is, valt moeilijk in te schatten.” Voorzitster Almaci reageert niet. (KST)

Het Laatste Nieuws* – 17 Mar. 2016

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...