Onderhandelingen over EU-toetreding Turkije moeten definitief stopgezet worden

EU beloont Turkije voor schending mensenrechten

EU beloont Turkije voor schending mensenrechten

Onderhandelingen over EU-toetreding Turkije moeten definitief stopgezet worden

De Europese Raad besliste vandaag de onderhandelingen over de toetreding van Turkije opnieuw op te starten. Dat is een opsteker voor de islamistische AKP-regering, en voor de autocratische premier Erdogan in het bijzonder.
Door het grootschalige, blinde politiegeweld van de voorbije weken in Turkije, dat onder meer vier doden en ettelijke zwaargewonden opleverde, was het logisch geweest dat de toetredingsonderhandelingen formeel zouden stilgelegd worden. Voor de start van deze onderhandelingen werd immers bepaald dat het proces op elk moment zou stilgelegd kunnen worden, indien zou blijken dat Turkije op flagrante wijze de regels overtreedt. Deze regels houden onder meer respect voor democratie en mensenrechten in.
Nu gebeurt exact het tegenovergestelde: er komen niet alleen geen sancties tegen Turkije, het Erdogan-regime wordt actief beloond door het openen van een nieuw hoofdstuk in het onderhandelingsproces.
Turkije is de grootste gevangenis voor journalisten ter wereld. Ook hoogleraars en schrijvers zitten in de gevangenis omwille van hun mening. Kritisch geachte boeken worden gecensureerd, en websites geblokkeerd. Turkije komt ook andere verplichtingen op een brutale manier niet na, zoals de weigering om de Republiek Cyprus te erkennen en Cypriotische vliegtuigen en schepen toe te laten in Turkse lucht- en zeehavens.
Het feit dat de intergouvernementele conferentie met Turkije pas in oktober zal plaatsvinden in plaats van deze maand, is een cynisch en doorzichtig manoeuvre om de zaak over de Duitse parlementsverkiezingen te tillen.
Het heropenen van de onderhandelingen met Turkije is het bewijs dat, voor het EU-establishment, Turkije tot elke prijs moet toetreden – tegen de wil van de bevolking in. De Europese Raad en de Europese Commissie hebben de burgers in Europa belogen toen ze verklaarden dat Turkije zich aan de voorwaarden zou moeten houden om te kunnen blijven onderhandelen. Door deze minachting van de kiezers heeft de EU geen enkele geloofwaardigheid meer.

 

Philip Claeys
Europees parlementslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...