OCMW Antwerpen: besparen op ouderenzorg om te investeren in illegalen

Net geen twintig miljoen zal het tekort voor dit jaar zijn van het Antwerpse OCMW.
Er moet dus bespaard worden, onder andere bij de bejaardenzorg.

Langs de andere kant zal er wel geïnvesteerd worden in de dienstverlening voor de arme illegaaltjes in de koekenstad.

 

19,6 miljoen, dat is het geschatte tekort voor het Antwerpse OCMW voor 2013. Het OCMW zal acht miljoen euro moeten besparen op de werking.
De steuntrekkers, waarvan twee op drie met een vreemde nationaliteit (65,5 procent om precies te zijn), hoeven niks te vrezen. In totaal vangen 114 verschillende nationaliteiten maandelijks hun uitkering.

Wim Van Osselaer, Antwerps VB-gemeenteraadslid, licht toe: “Die besparingen zijn echt wel nodig, dat is maar al te duidelijk. Maar in de praktijk gebeuren deze besparingen echter voor het grootste deel via een vermindering van de dotatie van het OCMW aan het Antwerpse Zorgbedrijf.”

Het Antwerpse Zorgbedrijf zorgt ervoor dat (voornamelijk Vlaamse, want buitenlandse worden meer opgevangen door eigen familie of trekken in hun oude dagen retour herkomst)  bejaarden voordelig kunnen wonen, leven en zich ontspannen in serviceflats. Het is echter nogal eigenaardig dat men net daar gaat besparen: de vergrijzing van de bevolking gaat alsmaar meer geld kosten.

Niet overal binnen het OCMW zal trouwens worden bespaard: “Ondertussen investeert het Antwerpse OCMW wel meer geld in Het Plein”, aldus Wim Van Osselaer nog.

Sociaal Centrum Het Plein, die zorgen ervoor dat mensen met  een tijdelijk verblijf een ‘uitkering gelijk aan het leefloon’ krijgen en dringende medische zorgen terugbetaald krijgen. Ook voor de illegale medemens wordt er hier gezorgd: die mensen hebben immers soms ook medische hulp nodig en kunnen moeilijk onder de blote sterrenhemel slapen. (SL)
Bron: Clint.be

 

Clint

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...