De leegstand van winkelpanden Bredabaan bedraagt 22%


Volgens cijfers uit een studie die besteld werd door zelfstandigenorganisatie UNIZO schommelt de leegstand van handelspanden in de stad Antwerpen momenteel rond de 12 procent. Als hoofdconclusie van dit onderzoek dat over heel Vlaanderen werd gevoerd, is alvast naar voor gekomen dat een van de grote problemen de ongebreidelde stijging is van de huurprijzen. “Voor veel handelaars is de pijngrens bereikt”, zegt Peter Aerts (UNIZO). Vooral op locaties buiten de klassieke winkelassen is de hoge huur de oorzaak voor het overgrote deel van de sluitingen.


 
Spijtige vaststelling: Antwerpen legt de hoogste leegstandcijfers van Vlaanderen voor. In de provincie Antwerpen valt het nog mee met 8,2 procent, maar in de stad Antwerpen bereikt de leegstand 12 procent.


Zoals te verwachten is zijn de verschillen groot van wijk tot wijk.


 


Absoluut niet verwonderlijk is de vaststelling dat de Stuivenbergwijk de top


aanvoert met 28 procent leegstand. Op plaats twee volgt de Ten Eekhovelei in Deurne met 25 %. Een spijtige derde plaats is weggelegd voor “onze” Bredabaan met 22 procent.


 


 


Anderzijds kwam het onderzoek tot de vaststelling dat de Meir het uitstekend doet met amper 2 procent leegstand.


 


Huurgeld


 


De regiodirecteur van Unizo duidt het probleem zeer duidelijk: “Helaas zie je dat zeker op toplocaties eigenaars systematisch hun huurgeld verhogen.


De pijngrens is bereikt. De winkeliers moeten een flink deel van hun omzet gebruiken om de huur te kunnen blijven betalen. Voor de eigenaars is het risico reëel dat ze zichzelf op den duur uit de markt prijzen.


 


Een makelaar actief in de sector van de handelszaken geeft een sprekend voorbeeld.


 


“Eigenaars bepalen de huur soms met de natte vinger. Zo betaalde een bekende boekhandel op het Zuid vroeger 400 euro per maand voor de huur van de handelszaak. Inmiddels is de zaak verhuisd naar de Gitschotellei in Borgerhout, waar ze 950 euro betalen.


  


Dat kunnen ze nog net opbrengen. Maar de eigenaar van hun oude vestigingsplaats op het Zuid heeft geld geroken en vraagt nu 2.500 euro!


 


Logisch dat die winkelruimte twee jaar leegstond. Nu is er een winkel van chocolade en juwelen gevestigd en dat is een vernieuwend concept.


 


Het is dan ook belangrijk dat jonge starters creatief en vernieuwend genoeg zijn.


 


Herbestemming


 


Een andere vastgoedmakelaar wijst erop dat eigenaars van handelspanden best wat vaker zouden mogen inzetten op een herbestemming, of op een – tijdelijk – lagere huur. “De huurkorting voor jonge ondernemers in bv de Lange Koepoortstraat en het Klapdorp in Antwerpen is een succes.


In de horeca is er een probleem met de brouwerijen die te hoge huurprijzen vragen, maar ook het effect van het rookverbod mag niet onderschat worden.


 


UNIZO kritiek op stad


 


En wat kan de overheid doen? UNIZO verwijt de steden en gemeenten dat die te weinig redeneren vanuit de economische logica van de handelaars.


“Het volstaat niet om een winkelstraat opnieuw aan te leggen. Ook bv het betalend parkeren is een concurrentieel nadeel”


 


 


 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...